Nascholingsmodules

Opleidingsmodules

Compassie

Een sensitieve mindset

Hoe gaan we om met de moeilijke en pijnlijke momenten in ons leven? We leven in een kwetsbaar bestaan en we krijgen vroeg of laat allemaal te maken met tegenslag, Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen. Het is een algemeen menselijke eigenschap, die vaak om redenen niet tot bloei gekomen is. Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden.

Mindfulness

Een opmerkzame mindset

Zoals je je spieren kunt trainen, zo train je met mindfulness je aandacht. En het trainen of oefenen helpt je om vaker bewust, vriendelijk en zonder oordeel in contact te zijn met de ervaringen in het huidige moment. Ook ondersteunt het je om minder te hoeven piekeren over de toekomst of het verleden, en om minder meegesleept te worden in gevoelens, gedachten en emoties. Je leert ze ervaren in plaats van erover denken of er direct vanuit de automatische piloot op reageren. Zo kun je bij stress, pijn, angst of zorgen je toch rustig blijven voelen. Op je gemak zijn met ongemak.

Psychologie

Een inzichtelijke mindset

Waarom is ons gedrag vaak niet ondersteunend en vallen we soms terug in onze oude gewoonten, reacties en patronen? Mindfulness en Compassie passen binnen de derde generatie aandachts- en acceptatiegerichte gedragstherapie. Deze generatie cognitieve therapie richt zich op het leren van mindfulnessvaardigheden, acceptatie en het effectiever leren omgaan met emoties en cognities zonder deze rechtstreeks te willen veranderen. Het richt zich op het anders leren omgaan met gedachten en gevoelens, om beter te leren voelen, met effectieve gedragsverandering als gevolg.

Lichaam

Een waarnemende mindset

Je kunt je lichaam vanuit een vriendelijke en nieuwsgierige aandacht opnieuw leren kennen, van binnenuit, vanuit het bewust waarnemen. Zo ontdek je dat het lichaam ook vol patronen zit en dat automatische reacties niet altijd meer adequaat zijn. Je leert je lichaam voelen en ervaren in plaats van erover te hoeven denken. Je komt in contact met de wisselwerking tussen lichaam en geest en leert hiermee anders omgaan met klachten van pijn, verkramping, onrust of ongemak. Door het anders waarnemen ontstaat er ruimte voor mildheid, verzachten, kalmte en loslaten.

Spiritualiteit

Een doorvoelende mindset

Wanneer je meditatie beoefent, dan opent dit de weg naar een spiritueel pad. Je gaat jouw innerlijke belevingswereld verder verkennen en maakt meer ruimte voor intuïtie, wijsheid, zintuiglijke waarneming, verwondering, speelsheid en energetische verbondenheid. In een spiritueel moment is er geen strijd en kun je verder kijken dan het ego. Spiritualiteit is aanwezig in het leven van alle dag, maar ook in onze beoefening van compassie en mindfulness. De basis van spiritualiteit is verbonden met het ontdekken wie je bent, hoe je tegen het leven aankijkt en waar je in gelooft.

Communicatie

Een verbonden mindset

Hoe kunnen we compassievol begrijpen wat zich in onszelf en anderen afspeelt? Het is een weg van communicatie, van bewustwording, oprecht luisteren en open aanwezig zijn. Alles wat we doen of niet doen, zeggen of niet (durven) zeggen, doen we om een behoefte te vervullen. Je kunt het oefenen om steeds meer te luisteren, te spreken en te leven vanuit verbondenheid met en respect voor eigen en andermans behoeften. Dit draagt bij aan het oplossen en voorkomen van conflicten en brengt een concrete verheldering van communicatie en een heling van relaties.

Klimaat

Een verantwoordelijke mindset

Onze persoonlijke relatie met de aarde moet veranderen. Als mens zijn we nauw verbonden met de natuur, maar dat besef zijn we een beetje kwijt geraakt. Kunnen compassie en mindfulness dat herstellen en ons helpen beter voor het klimaat te zorgen? Hoe nemen wij als individu onze verantwoordelijkheid en leveren we hiermee een bijdrage aan het grotere geheel? Klimaat is een actueel thema wat begint bij onszelf, bij ons eigen gedrag en onze persoonlijke intenties. Hoe dragen we zorg voor onszelf, voor elkaar, voor levende wezens en voor onze aarde?

Het gezin

Een respectvolle mindset

Compassie en Mindfulness in het gezin helpen je om verantwoordelijker met stress om te gaan, om meer te kunnen genieten van het dagelijks leven en om uit je automatische reacties en patronen te komen. Regelmatig oefenen met meditaties werkt ondersteunend voor kinderen, ouders en de onderlinge relaties. Hoe blijf je verbonden, respectvol en open in contact? Hoe zorgt je kind goed voor zichzelf en hoe doe jij dit als ouder? Is er ruimte voor verdriet en genieten van wat goed gaat? Hoe blijft je je authentieke zelf en ook gefocust op wat belangrijk voor je is?

Diversiteit

Een inclusieve mindset

Hoe kunnen mensen ondanks de verschillend goed met elkaar samenleven? Misschien staan in een meer compassievolle samenleving burgers minder op hun strepen en hechten ze meer waarde aan de relatie met de ander. Een mindset van compassie helpt je om je eigen blik te openen en te verruimen, de verschillen tussen mensen te respecteren en niet direct automatisch te hoeven oordelen. Het zal altijd schuren en botsen tussen mensen, en we hebben compassie nodig om te zorgen dat we onze vriendelijkheid, medevreugde en gelijkmoedigheid niet uit het oog verliezen.

Organisaties

Een professionele mindset

Werk is een belangrijk onderdeel in ons leven. We besteden er een groot deel van de week aan, we leveren een waarde en we zijn onderdeel van iets groters. Werk kan ook een bron van onrust zijn. Deadlines, beslissingen nemen, moeizame samenwerkingen, het zijn allemaal zaken die ons op zo’n manier bezig kunnen houden dat het stressvol is en dat we schieten in snelle oplossingen en kortetermijndenken. Terwijl dat juist de momenten zijn die zo belangrijk zijn in werk. Door met aandacht en een vriendelijke houding aan het werk te zijn, vergroten we de onze invloed en kunnen we bewuster kiezen voor de impact die we willen maken.