Opleiding MVMC Trainer

Opleiding MVMC Trainer

Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren

MVMC is een praktische en verdiepende mindfulness-based (vervolg) opleiding. Na de opleiding ben je in staat zelfstandig de Training Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) te verzorgen of oefeningen hiervan te verwerken in je eigen praktijk. De opleiding bestaat uit vijf dagen verdeeld over twee blokken (1×2 en 1×3 dagen) en huiswerk.

De MVMC Training

Aan de basis van de opleiding ligt het curriculum van de training ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’. MVMC is een vervolgtraining en komt tegemoet aan de behoefte van deelnemers om na een 8 weken durende basis-mindfulnesstraining (MBSR, MBCT of equivalent) de beoefening voort te zetten en verder te ontwikkelen. De training kan ook gevolgd worden door deelnemers die op een andere manier kennis hebben gemaakt met mindfulness-meditatie of bijvoorbeeld yoga beoefenen en zich interesseren in de inhoud van het programma. De training wordt door oud-deelnemers beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8,7.

Doel van de MVMC Training

MVMC biedt mindfulness verdieping en stressreductie in de vorm van meditatie, educatie, interpersoonlijke verkenningen en lichaamsgerichte oefening. Als belangrijk onderdeel biedt de training de mogelijkheid om mindfulness ook buiten de meditatiemat handen en voeten te geven. Daar waar velen zich op de mat al snel of na enige oefening thuis voelen, blijkt het vaak nog uitdagend mindfulness in te zetten zodra we in contact treden met anderen. De training reikt handvatten aan die ingezet kunnen worden om mindful en authentiek te communiceren en de verbinding en relatie met onszelf en anderen verder te onderzoeken, te verdiepen en waar mogelijk te verbeteren.

De kwaliteit van onze relaties is immers minstens net zo belangrijk voor de kwaliteit van ons leven als onze individuele mindfulness beoefening. De training gaat hierbij uit van een integraal mensbeeld waarin onze geest en gemoedstoestanden, ons lichaam, lichaamsbewustzijn en fysiologie, alsmede onze relaties en de wijze waarop we ons daartoe verhouden met elkaar verbonden zijn. De training biedt oefening in al deze gebieden vertaald naar de volgende vier pijlers;

MVMC is opgebouwd a.d.h.v. vier pijlers
  1. Verdieping en verbreding van mindfulness vaardigheden
  2. Mindful communiceren
  3. Vergroting van het lichaamsbewustzijn (interoceptie)
  4. Versterking van het kalmeringssysteem

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2,5 uur, inclusief dagelijkse thuisbeoefening, werkboek en een (optionele) 7e oefendag. De oefendag kan ook als terugkomdag aangeboden worden. De training is ontwikkeld voor generieke groepen.

Doel van de opleiding tot trainer MVMC

Tijdens de opleiding leer je als mindfulness trainer of andere professional het curriculum van de training eigen maken. De opleiding is zodanig van opzet dat je in vijf opleidingsdagen zowel de deelnemerstraining doorloopt als trainerskennis- en vaardigheden opdoet. Tussen de opleidingsblokken zit enkele weken ruimte, zodat de oefeningen ook als deelnemer ervaren kunnen worden en er in kleine huiswerkgroepjes met elkaar geoefend kan worden (fysiek of online). Ook tijdens de opleidingsdagen is ruimschoots tijd gereserveerd om met elkaar te oefenen.

Na de opleiding ben je in staat zelfstandig de training MVMC te verzorgen, mits je basis trainersvaardigheden bezit, bijvoorbeeld als MBSR/MBCT trainer. Concreet betreft het de volgende leerdoelen:

  • Het opdoen en verdiepen van eigen ervaring in alle in de training opgenomen oefeningen en vaardigheden, welke ook ingezet kunnen worden in eigen werkpraktijk en privédomein.
  • Het eigen maken van het curriculum van de training.
  • Het in staat zijn de training (of onderdelen van de training) zelfstandig uit te voeren.
Inhoudelijk thema’s en oefeningen

Meditatieoefeningen

  • We beoefenen kalmtemeditatie waarmee we meer rust en concentratie kunnen cultiveren en dit naargelang onze behoefte kunnen inzetten.
  • We ontwikkelen (zelf-)compassie middels mildheidmeditatie en compassiegerichte oefeningen; dit komt de relatie m.b.t. onszelf en onze communicatie met anderen ten goede.
  • Mindfulness meditatie met aandacht voor de gevoelstoon van onze ervaringen, waarmee we inzicht in onze reactiviteit verder vergroten en de beoefening van mindfulness verdiepen.
  • We onderzoeken hoe we met het zetten van een intentie – middels een waardengerichte meditatie – meer kunnen leven vanuit onze waarden en dit ook kunnen meenemen in onze communicatie.
  • We vergroten ons lichaamsbewustzijn en het besef van onderlinge verbondenheid middels een elementenmeditatie

Mindful communiceren

  • We doen oefeningen met ondersteunende educatie die helpen inzichtelijk te maken wat er gebeurt in contact met anderen. Hierdoor verkrijgen we ook in communicatie meer zicht op onze conditioneren en hoe we ons hieruit kunnen bevrijden.
  • We oefenen ervaringsgericht en ontdekken hoe we verbinding kunnen verdiepen en verbeteren, meer authentiek kunnen communiceren en daar waar nodig miscommunicatie kunnen voorkomen door beter op te merken wat er feitelijk gebeurt in plaats van hoe wij iets interpreteren.
  • De oefeningen helpen om ook in contact ons systeem te kalmeren en met meer vertrouwen en plezier contact tegemoet te treden.
  • We ontwikkelen de vaardigheid van mindful spreken, waarbij we enerzijds onderzoeken hoe we ook in contact meditatief aanwezig kunnen zijn en anderzijds de kwaliteiten van mindfulness kunnen inzetten als we spreken.
  • We leren mindful aanwezig zijn en luisteren op een manier die voedend en behulpzaam is voor onszelf en voor degene met wie we in contact zijn.
  • We oefenen in mindful reageren bij conflict. Wat gebeurt er bij conflict en hoe kunnen we meer verbindend communiceren.

Lichaamsgerichte oefeningen

  • We maken kennis met Yin yoga [1] en hoe deze yogavorm kan bijdragen aan verdere stressreductie, het versterken van ons kalmeringssysteem en een gezond lichaam/geest systeem bevordert alsmede onze mindfulness kan ondersteunen. We leren een aantal toegankelijke oefeningen die samen een korte les vormen. Ook kunnen de oefeningen los gebruikt worden bij het begeleiden van mindful bewegen.
  • We maken kennis met Yoga nidra meditatie [2] en ontdekken hoe dit ons kalmeringssysteem versterkt en bijdraagt aan het vergroten van inzicht.

Psycho-educatie en andere oefeningen

  • We vergroten ons inzicht in behoeften en waarden van onszelf en anderen in contact.
  • We maken kennis met drie emotieregulatie- of motivatiesystemen en welke rol deze spelen in ons leven en contact en hoe we hier meer evenwicht in kunnen vinden.

We verkrijgen inzicht in de werking van ons autonome zenuwstelsel, de relatie met ons kalmeringssysteem en hoe we deze kunnen versterken in de beoefening van meditatie, in lichaamsgerichte oefening en in contact.


1 Yin yoga is de tegenhanger van Yang yoga. De meeste yoga vormen zijn actiever en dynamischer en richten zich op de spieren. Yin yoga daarentegen is traag en richt zich vooral op het versterken, versoepelen en het daarmee gezond houden of maken van bindweefsel en gewrichten. Tijdens de houdingen worden spieren niet aangespannen, maar zoveel mogelijk ontspannen. Houdingen worden gemiddeld 3 tot 5 minuten aangehouden. Het bindweefsel heeft namelijk anders dan spierweefsel tijd nodig om te rekken. Naast de fysieke voordelen, die uitgebreider zijn dan hier beschreven, zijn er mentale en fysiologische aspecten die maken dat Yin yoga uitermate geschikt is voor de mindfulness beoefenaar en waarom gekozen is voor deze vorm van Yoga. Iedere mindfulness beoefenaar (zeker een trainer) die eens een Yin les heeft gevolgd zal opgemerkt hebben dat de vocabulaire tijdens de les deels overlapt met de mindfulnessinstructies. Mindfulness is dan ook een onlosmakelijk onderdeel van Yin yoga. Het lichaam wordt niet gebruikt om in een houding te komen, maar de houding om het lichaam beter te voelen en het lichaamsbewustzijn te vergroten. Doordat houdingen bovendien langer worden aangehouden, is er meer tijd om onze geest en grenzen te verkennen. Yin yoga biedt een extra manier om onze mindfulness te oefenen en verder te verdiepen. Een andere reden waarom juist voor Yin yoga is gekozen is vanwege de relatie met ons zenuwstelsel. Yoga en het bijzonder Yin yoga behoren tot de ‘sporten’ die helpen bij het activeren van ons parasympatische zenuwstelsel. Meer hierover tijdens de opleiding.

2 Yoga nidra betekent de Slaap van de yoga. Toch is dat niet wat we doen tijdens Yoga Nidra. Het is een liggende meditatie waarbij het enigszins lijkt alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Hierbij bevinden we ons als het ware op een bewustzijnsniveau tussen wakker zijn en slapen. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat. Ze zeggen ook wel dat een Yoga nidra oefening van 30 minuten gelijkstaat aan 4 uur slaap.

Data

Klik op het gele vlak hieronder voor alle data

MVMC Opleiding

7 juni om 09:30 - 17:00

MVMC Opleiding

17 januari 2025 om 09:30 - 17:00

Voor wie

Welkom zijn trainers in MBSR/ MBCT/ Breathworks, die hun eigen beoefening en het werk als mindfulnesstrainer willen verdiepen en de training willen gaan geven als een vervolg op de MBSR/MBCT. Ook meditatiebegeleiders, yogadocenten, (G)GZ-hulpverleners, coaches, leraren, communicatietrainers en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness – bijvoorbeeld via het eerder gevolgd hebben van een MBSR, MBCT of Breathworks training of minimaal een jaar vertrouwd zijn met een mindfulnessbeoefening.

Docenten

De MVMC docenten zijn Zohair Elabd, Frits Koster en Lidewij Severins.

Opleidingsdag 1 – Docent: Zohair Elabd
Opleidingsdag 2 – Docenten: Frits Koster & Zohair Elabd
Opleidingsdag 3 – Docenten: Frits Koster & Zohair Elabd
Opleidingsdag 4 – Docenten: Lidewij Severins & Zohair Elabd
Opleidingsdag 5 – Docent: Zohair Elabd


Zohair Elabd

Cat. 1 mindfulness trainer (MBSR/MBCT) in Amsterdam en oprichter van ZoMindful. Na een carrière in het bedrijfsleven maakte Zohair een switch naar het onderwijs alwaar hij zich bekwaamde in didactiek en onder andere onderwijsinstelling breed een burgerschapsprogramma ontwikkelde. Ook was Zohair een periode gemeenteraadslid in Amsterdam. De ervaringen die hij opdeed in de verschillende bedrijfstakken neemt hij mee in zijn mindfulness leraarschap.
Naast de mindfulness training voor particulieren verzorgt Zohair trainingen in het onderwijs en bedrijfsleven. Daarnaast begeleidt hij retraites waarin de mindfulness vaardigheid verder verdiept en verbreed wordt, o.a. met mindful communiceren. Samen met Frits Koster en Lidewij Severins heeft hij de opleiding tot MVMC-trainer (Mindfulness Verdiepen en Mindful Communiceren) opgezet, waar hij ook een van de opleiders is. Buiten zijn werk als mindfulness trainer is Zohair werkzaam als projectleider en docent op het MBO waar hij een project leidt dat sociaal en duurzaam ondernemerschap bij jongeren stimuleert. Zie www.zomindful.nl.

Zohair is hoofddocent in de opleiding, verzorgt de door hem ontwikkelde deelnemerstraining inclusief trainersaanwijzingen en begeleidt het onderling oefenen.

Frits Koster
Meditatieleraar, psychiatrisch verpleegkundige, mindfulness en compassietrainer – beoefent 40 jaar vipassana-meditatie en leefde 6 jaar als monnik in boeddhistische kloosters in Z.O. Azië. Hij schreef diverse boeken (Asoka en Boom) en heeft jarenlange ervaring als retraitebegeleider. Hij voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness en is als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Europa. Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij meditatieretraites begeleidt in binnen- en buitenland. Frits volgde scholing in Compassion Focused Therapy en in Mindful Self-Compassion heeft vele jaren compassie- en interpersoonlijke mindfulnesstrainingen voor (G)GZ-professionals vanuit het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) in Groningen verzorgd. Hij is geschoold als trainer in het Interpersoonlijke Mindfulness Programma (IMP) en Mindfulness-Based Supervisie (MBS). Zie www.fritskoster.nl en www.compassietraining.nl.

In de opleiding verzorgt Frits Koster de module compassie en mindful communiceren en oefening in trainersvaardigheden.

Lidewij Severins
Programming & teaching at Delight Yoga en familieopsteller. Lidewij kan zich er al bijna geen voorstelling meer van maken, maar ooit studeerde ze Bedrijfswetenschappen en Bestuurskunde, en werkte ze in het bedrijfsleven. Inmiddels staat haar hele leven in het teken van yoga. Al op jonge leeftijd maakte ze kennis met yoga en na verschillende reizen naar onder andere India, Thailand en Bali besloot zij haar hart te volgen en zich helemaal op yoga te richten. Ze volgde verschillende yoga teacher trainingen en ontwikkelde een grote liefde voor Ashtanga yoga en Yin yoga. Haar dagelijkse yoga en meditatie beoefening is voor haar een reis naar binnen, die haar een diep gevoel van rust brengt en tegelijkertijd veel energie geeft. Ze ziet haar yogamat als een spiegel die haar steeds weer nieuwe kanten van zichzelf laat zien. Met haar lessen hoopt ze anderen te helpen dichter bij zichzelf te komen en hen te inspireren een bewust en liefdevol leven te leiden. Zie www.lidewijseverins.com en www.delightyoga.com

In de opleiding verzorgt Lidewij Severins een workshop Yin yoga voor trainers.

Kosten

De opleiding kost € 970,- in het jaar 2024 en vanaf begin 2025 zijn de kosten € 997,- inclusief lunch, koffie en thee en het opleidingsmateriaal. Het boek ‘De kunst van mindful communiceren’ dient zelf aangeschaft te worden.

Opleidingsduur

32,5 contacturen verdeeld over 5 dagen
± 7,5 uur voorbereidend thuisstudie
± 10 uur huiswerk tussen de opleidingsblokken
30 minuten per dag thuisbeoefening
——————————————————————-
50 studiebelastingsuren + 30 minuten thuisbeoefening per dag tussen de opleidingsdagen

Accreditatie

Mindfulness Register
De opleiding is als nascholing erkend en geaccrediteerd door het Mindfulness Register van de VMBN. Geregistreerde mindfulnesstrainers ontvangen na deelname 52 accreditatiepunten.

Deelnamebewijs

Bewijs van deelname en registratie na het volgen van de MVMC opleiding:

  • Deelnamebewijs: na succesvolle participatie ontvangen deelnemers een bewijs van deelname.
  • Groepstrainer MVMC: trainers die een opleiding tot trainer MBSR/MBCT hebben gevolgd en in register bij de VMBN of VVM (cat. 1 of 2) zijn opgenomen kunnen als Groepstrainer MVMC opgenomen worden op zomindful.nl. Hiervoor dient men de MVMC training binnen 3 jaar na het volgen van de opleiding een keer te begeleiden met minimaal 2 supervisiesessies met een van de drie hoofddocenten in de opleiding.
  • Begeleider MVMC: deelnemers die niet gecertificeerd zijn als mindfulnesstrainer, en mindfulnesstrainers die niet voornemens zijn de MVMC training te verzorgen kunnen naar behoefte vanuit een erkende professie opgenomen worden in het register als Begeleider MVMC. In dat geval is supervisie niet vereist, wel aanbevolen.
  • Registerplein: Cliëntondersteuners, Ervaringsdeskundigen, GGZ-Agogen, Maatschappelijk werk, Sociaal Agogen & Sociaal Werker ontvangen als geaccrediteerde deskundigheidsbevordering 33,5 accreditatiepunten.

Literatuur

Naast de trainershandleiding en het deelnemers werkboek behoort de volgende literatuur bij de opleiding voor trainers. Deze ontvang je op de eerste opleidingsdag:

  • Boek (zelf aanschaffen): ‘De kunst van mindful communiceren. Luisteren en spreken met wijsheid en compassie’ door Frits Koster & Jetty Heynekamp (Boom, 2020).
  • Hoofdstuk 16 ‘Compassie’ (door Erik van den Brink & Frits Koster) uit het boek: Bohlmeijer, E., Jacobs, N., Walburg, J.A. & Westerhof, G., Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek en interventies, Boom, 2021.
  • Artikel geïnspireerd op hoofdstuk 11 uit ‘Bevrijdend inzicht. Een kennismaking met boeddhistische psychologie, mindfulness en inzichtmeditatie’. Door Frits Koster – Asoka, 1999 (7e druk 2020).
  • Artikel: ‘Mindfulness of breathing’- Windmill – Bodhipaksa.
  • Artikel ‘The six element practice’ – Windmill – Bodhipaksa E., Jacobs, N., Walburg
  • Artikel ‘Heart Rate Variability, Cortisol and Attention Focus During Shamatha Quiescence Meditation’ – Kees L. Blasé & Adeline van Waning
  • Artikel ‘The Improvement of Emotion and Attention Regulation after a 6-Week Training of Focused Meditation: A Randomized Controlled Trial’ – Carolina Baptista Menezes, Maria Clara de Paula Couto, Luciano G. Buratto, Fátima Erthal, Mirtes G. Pereira, and Lisiane Bizarro.
  • Artikel ‘Changes in heart rate variability during concentration meditation’ – Sukanya Phongsuphap.
  • Digitaal: Tijdens de opleiding worden een aantal video- en audiobestanden gedeeld.
  • Aanbevolen: het volgen van 2 of 3 yin-yoga lessen.

Bronnen

De in de training aangeboden oefeningen bevatten elementen of zijn gebaseerd op oefeningen uit bestaande methodieken en verschillende tradities. Daar waar dit mogelijk en behulpzaam is, zijn elementen gecombineerd. De oefeningen zijn gekozen op hun specifieke en complementaire eigenschappen. Hierbij is vooral gekozen voor oefeningen die gelieerd zijn aan mindfulness, mindfulness elementen bevatten of hierin ondersteunend zijn, veel oefeningen zijn evidence-based. De oefeningen en bijbehorende educatieve elementen zijn verbonden of geïnspireerd vanuit de volgende methoden en stromingen:

  • Het Interpersoonlijke Mindfulness Programma (IMP)
  • Geweldloze/verbindende communicatie
  • Greenzone Communicatie
  • Deep Listening
  • De Mindfulness-Based Compassionate Living of MBCL training
  • Boeddhisme
  • Yin yoga
  • Communicatie trainingen
  • Theatersport

Reviews

Marleen
“Een opleiding waarin ik in korte tijd heel veel leerde. Dit ging zo vanuit plezier, speelsheid en vertrouwen, dat ik het niet als hard werken heb ervaren.”

Judith
“De trainersopleiding MVMC biedt een gereedschapskist vol mindfulness- en communicatietechnieken. Met alle achtergrondinformatie die je meekrijgt, heb je als trainer alle mogelijkheden om je ook na de opleiding verder te verdiepen.”

Wil
“Dit is een van de beste opleidingen die ik in mijn 60 jarige bestaan heb meegemaakt. Een ijzersterke training en opleiding, buitengewoon praktisch toepasbaar, gegeven door leraren die weten te boeien en de lesstof zo duidelijk aanbieden dat het mij makkelijk maakt een goede training te kunnen neerzetten. Ik voel mij 100% gefaciliteerd. Dank!”

Gentlemindtutors

Dit programma is een verplicht onderdeel van ons ontwikkelpad Gentlemindtutors in Compassievol Innerlijk Leiderschap, waarbij zelfzorg, meditatie en mindset centraal staan. (Zelf)compassie, Mindfulness en Qigong als training, beoefening en leefstijl.

CRKBO Instelling

Gentleminds Instituut is geregistreerd als een officiële CRKBO Instelling bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs, waardoor een btw-vrijstelling is verkregen. Deze vrijstelling geldt alleen voor beroepsonderwijs en niet voor onze andere diensten.