Compassie MBCL Intensive

MBCL Intensive

3 Daagse Intensive Foundation Course

Het Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) programma, in Nederland ook bekend als compassietraining, is een vervolgtraining op een basis mindfulnesstraining (MBSR/MBCT of ander erkend Mindfulness-Based Programma). Veel mensen ervaren de behoefte om de beoefening van mindfulness te verdiepen met de beoefening van compassie. Daarom hebben Erik van den Brink en Frits Koster MBCL ontwikkeld. Dit programma is gebaseerd op een wetenschappelijk gefundeerde visie op het belang van (zelf)compassie voor onze gezondheid en ons welzijn – fysiek, emotioneel en relationeel. De effectiviteit van compassietraining wordt door een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

MBCL werd in 2022 officieel erkend als een ‘normal dose’ (d.w.z. acht sessies van 2.5 uur en een extra oefensessie) ‘follow-up programme’ (d.w.z. een vervolgprogramma na MBSR, MBCT of een gelijkwaardig mindfulness-based programma) door de Vereniging Mindfulness Based trainers Nederland (VMBN), de British Association of Mindfulness Based Approaches (BAMBA) en de European Associations for Mindfulness (EAMBA).

3 Daagse Introductie Mindfulness-Based Compassionate Living
Wat is compassie?

Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen, en de moed en bereidheid hebben om er wat aan te doen. Het is dus niet overmatig dienstbaar zijn aan anderen en jezelf verwaarlozen. Het is ook niet zwelgen in zelfmedelijden ten koste van anderen. Het is de weg ontdekken hoe zorg voor jezelf en zorg voor anderen hand in hand kunnen gaan. Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie, maar het heeft niet altijd de kans gekregen tot bloei te komen. Gelukkig kun je door oefening daar iets aan doen.

Waarom MBCL?

Wanneer we mindfulness beoefenen leren we om bewust aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich van moment tot moment aan ons voordoet. Maar hoe gaan we om met momenten die extra moeilijk en pijnlijk voor ons zijn en waar we onder lijden? Dat is een uitdaging voor ons allemaal. We leven nu eenmaal in een kwetsbaar bestaan en krijgen vroeg of laat te maken met tegenslag, verlies van wat ons dierbaar is, ziekte en ouder worden. De sleutel is dat we leren het leven niet alleen met mindfulness maar ook met compassie of ‘heartfulness’ tegemoet te treden. Helaas zijn we al te vaak hard voor onszelf. We vinden dat we niet kwetsbaar mogen zijn, schamen ons en isoleren ons van anderen of van pijnlijke gebieden in onszelf. We luisteren naar een innerlijke criticus terwijl we een innerlijke helper nodig hebben. En als we niet goed voor onszelf zorgen, valt het ook niet mee om aan te voelen wat anderen nodig hebben.

Heb je gemerkt dat je baat hebt bij mindfulness-oefeningen, maar vind je het moeilijk deze te integreren in je dagelijkse leven? Blijven inzichten vaak in je hoofd hangen zonder dat ze deel worden van je leven (“Ik snap het wel, maar voel het niet”)? Heb je last van hardnekkige patronen van zelfkritiek, jezelf terugtrekken of jezelf overvragen? Voel je je kwetsbaar door je levensomstandigheden, ook al heb je er zelf niet voor gekozen, zoals je familie of je etnische, culturele of religieuze achtergrond? Vind je het lastig om een gezond evenwicht te vinden tussen het zorgen voor anderen en voor jezelf? Zou je je mindfulnessbeoefening willen verdiepen met oefeningen in compassie naar jezelf en anderen, in een sfeer van veiligheid, rust en ruimte?

Is het antwoord op een of meer van deze vragen bevestigend, dan kan MBCL waardevol voor je zijn. In deze driedaagse maak je intensief kennis met de belangrijkste oefeningen en thema’s van het achtweekse MBCL-programma. Hoewel een proces van drie dagen niet hetzelfde kan zijn als een proces van acht weken, kan deze intensieve kennismaking toch in korte tijd bijdragen aan verdieping van de beoefening, die vervolgens in het dagelijks leven kan doorwerken.

Startdata

Meer data volgen binnenkort!

MBCL Intensive

15 november om 09:30 - 18:00

Voor wie

Deze module is geschikt voor hulpverleners (psychologen, artsen, verpleegkundigen of therapeuten), mindfulnesstrainers en andere professionals die werken met mensen.

Niet alleen bij hulpverleners in de gezondheidszorg, maar ook bij professionals in andere sectoren (coaching, onderwijs, human resources, geestelijke verzorging, op de werkvloer, in het management) ontstaat in toenemende mate een behoefte aan verdieping van hun mindfulnessbeoefening. De groeiende werkdruk in moderne bedrijven gaat immers niet zelden gepaard met tekortschietende (zelf)compassie, en symptomen van burn-out. Speciaal voor hen die niet in staat zijn een achtweekse training in te passen, is dit een mogelijkheid het programma in een gecondenseerde vorm te volgen. Deelnemers kunnen deze driedaagse volgen om hun persoonlijke gezondheid en professioneel functioneren te ondersteunen en ook als eerste stap om compassiegericht werken beroepsmatig toe te gaan passen.

Dit aanbod – wanneer het gegeven wordt door of onder auspiciën van de ontwikkelaars van MBCL – wordt erkend als ervaringsgerichte introductie voor hulpverleners en trainers die geïnteresseerd zijn in de Opleiding tot MBCL Trainer.

Inhoud

Wat aan de orde komt:

  • de ‘lage’ weg naar compassie: het kalmeringssysteem voeden, in plaats van het gevaar- en jaagsysteem;
  • de ‘hoge’ weg naar compassie: voorstellingsoefeningen (veilige plek, compassionele metgezel, compassie belichamen) en eigentijdse aanpassingen van traditionele oefeningen als metta en tonglen;
  • compassievol omgaan met weerstand, verlangen, hardnekkige patronen en lastige emoties; een innerlijke helper voeden in plaats van een innerlijke criticus;
  • de poorten van geluk: het goede binnenlaten, verbondenheid en zingeving ervaren; vergeving en dankbaarheid;
  • de vier levensvrienden (of ‘hartkwaliteiten’) in onderlinge samenhang cultiveren: vriendelijkheid, medevreugde, mededogen en gelijkmoedigheid;
  • compassie in het dagelijks leven.

Er zal regelmatig mogelijkheid zijn tot begeleide oefeningen, zoals mindful bewegen, qigong of wandelmeditatie. De eigen ervaring is de belangrijkste leermeester. Waar nodig worden relevante inzichten uit (neuro)wetenschappen en psychologie van oost en west toegankelijk uitgelegd.

Deelnamecriteria

Deze driedaagse is geschikt voor mensen die:

  • werken met mensen en geïnteresseerd zijn in de toepassing van mindfulness en compassie in hun persoonlijke en beroepsmatige leven;
  • eerder een achtweekse mindfulnesstraining hebben gevolgd (MBSR, MBCT of vergelijkbaar programma);
  • vertrouwd zijn met mindfulnessbeoefening in hun dagelijks leven;
  • bereid zijn op de locatie bij te dragen aan de retraitesfeer en ook buiten de formele oefentijd tijd en ruimte te hebben voor zelfzorg, mindful bewegen, wandelen en meditatie in stilte;
  • voldoende fysiek en mentaal gezond zijn om aan een driedaagse training in retraitesfeer mee te doen;
  • bereid zijn om ongedwongen uit te wisselen over de eigen ervaring bij het oefenen, zowel plenair als in twee- of drietallen, met respect voor zichzelf en elkaar.

Accreditatie

Mindfulness Register

De opleiding is als nascholing erkend en geaccrediteerd door het Mindfulness Register van de VMBN voor 31 accreditatiepunten.

Kosten

De kosten bedragen € 585,- voor de gehele workshop, exclusief overnachtingskosten. Het hulpboek Compassie in je leven (Boom, 2019 herziene druk) is bij de prijs inbegrepen als cursusmateriaal, dit krijg je op de eerste dag uitgereikt.

Bewijs van deelname

Na succesvolle participatie ontvangen deelnemers een bewijs van deelname voor 21 netto lesuren.

MBCL Docenten

Erik van den Brink, Frits Koster, Annetje Brunner, Rhoda Schuling, Maryvonne Verkerke en Marleen ter Avest. Lees meer over de docenten bij ons team.

Literatuur

Er zullen beknopte hand-outs worden verstrekt. Daarnaast wordt geadviseerd één van de volgende boeken aan te schaffen:

  • “Compassievol leven – een mindfulness-based verdiepingsprogramma” van Erik van den Brink & Frits Koster (Boom Uitgevers Amsterdam, 2016). Gericht op professionals.
  • “Compassie in je leven – mindfulness verdiepen met heartfulness” van Frits Koster & Erik van den Brink (Boom Uitgevers Amsterdam, 2019). Hulpboek gericht op een breed publiek.
  • Beide boeken bieden ondersteuning bij het oefenproces en zijn inclusief audio- oefeningen en ander materiaal, downloadbaar via de website van de uitgever.

Aantal deelnemers

Er zijn 24 plaatsen beschikbaar; de workshop gaat door bij minimaal 12 aanmeldingen. Plaatsing is op volgorde van binnenkomst; vol is vol. Bij onvoldoende aanmeldingen worden al verrichte betalingen volledig gerestitueerd.

Overig

Er zijn stoelen aanwezig. Graag zelf een bankje en/of een meditatiekussen en meditatiemat meebrengen. Deelnemers wordt aangeraden gemakkelijk zittende kledij, een (fleece)dekentje en eventuele andere hulpmiddelen mee te nemen die de beoefening kunnen ondersteunen.

Wetenschappelijk onderzoek MBCL

Het MBCL-programma werd positief geëvalueerd in haalbaarheids- en pilotstudies onder ambulante ggz-cliënten met gemengde problematiek (Bartels-Velthuis et al., 2016) en met terugkerende depressie (Schuling et al., 2018), en als aangepast online programma met open inschrijving voor mensen met sterke zelfkritiek (Krieger et al., 2016). Een eerste RCT-onderzoek werd verricht onder patiënten met een geschiedenis van drie of meer depressieve episoden, die eerder MBCT hadden gevolgd, door een team aan de Nijmeegse Radboud Universiteit o.l.v. Anne Speckens (Schuling et al., 2016; Schuling et al., 2020). Vergeleken met de controlegroep liet de interventiegroep een significante afname zien in depressieve symptomen, en een significante toename in mindfulness, zelfcompassie en kwaliteit van leven. De resultaten hielden aan en namen gedurende zes maanden na de training nog verder toe. Ook het aangepaste MBCL online programma werd in een RCT onderzocht door een Zwitsers team (Krieger et al., 2019). De resultaten lieten een significante afname zien van symptomen van depressie, angst en stress, en van zelfkritiek, schaamte en compassievrees. Er was een significante toename van zelfcompassie, mindfulness, gevoel van eigenwaarde en tevredenheid met het leven. Bij follow-up na zes maanden bleven de effecten behouden. Een Slowaaks team onderzocht een korte onlineversie van MBCL in een RCT (Ondrejková et al., 2020). Niet-klinische proefpersonen kregen op vijftien opeenvolgende dagen een oefening of reflectieopdracht uit het MBCL-programma. De resultaten lieten een onmiddellijk effect zien na beëindiging van de interventie met een significante daling in zelfkritiek en een significante toename in zelfcompassie. De resultaten hielden aan bij follow-up twee maanden later.

CRKBO Instelling

Gentleminds Instituut is geregistreerd als een officiële CRKBO Instelling bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs, waardoor een btw-vrijstelling is verkregen. Deze vrijstelling geldt alleen voor beroepsonderwijs en niet voor onze andere diensten.