Opleiding tot Compassietrainer

Opleiding MBCL Trainer

Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)

MBCL is internationaal erkend als follow-up mindfulness-based programma. door toonaangevende mindfulnessverenigingen.

MBCL opleiding voor mindfulnesstrainers en compassiegerichte verdieping voor andere professionals. Een scholingsprogramma van twee modules van drie dagen of een module van zes dagen over de compassietraining, internationaal bekend als het erkende Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) programma.

Dit opleidingsprogramma is geschikt voor mindfulnesstrainers, coaches, (G)Gz- hulpverleners, leraren en andere professionals die ervaring hebben in mindfulness-based werken (MBSR/MBCT, ACT, DGT) en die compassiegerichte verdieping zoeken.

Compassie

Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen. Het is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar vaak om allerlei redenen niet tot bloei gekomen is. Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden. Dat is het doel van compassietraining.

Erkenning

MBCL werd in 2022 officieel erkend als een ‘normal dose’ (d.w.z. acht sessies van 2.5 uur en een extra oefensessie) ‘follow-up programme’ (d.w.z. een vervolgprogramma na MBSR, MBCT of een gelijkwaardig mindfulness-based programma) door de Vereniging Mindfulness Based trainers Nederland (VMBN), de British Association of Mindfulness Based Approaches (BAMBA) en de European Associations for Mindfulness (EAMBA).

MBCL Programma

Het MBCL-programma biedt in acht sessies en een stilte sessie een vervolg- en verdiepingstraject voor hen die eerder een mindfulnesstraining hebben gevolgd (bij voorkeur MBSR/MBCT, of een daaraan equivalent programma zoals Breathworks) en die ondervonden hebben dat mindfulnessbeoefening hen goed doet, maar ook moeite hebben deze in hun leven te integreren en daarbij een milde, vriendelijke en compassievolle houding te ontwikkelen. Mindfulness-based oefeningen in compassie naar zichzelf en anderen komen uitgebreid aan bod, in samenhang met de ontwikkeling van drie andere hartkwaliteiten: vriendelijkheid, medevreugde en gelijkmoedigheid. De MBCL-training is door Frits Koster en Erik van den Brink ontwikkeld.

Doel en inhoud

Dit scholingsprogramma biedt mindfulnesstrainers en anderen die mindfulness-based werk doen de mogelijkheid kennis te maken met de opzet en de oefeningen van dit groepsgerichte trainingsprogramma en te leren werken met het curriculum en het zelf begeleiden van compassiegerichte oefeningen. Het programma omvat twee modules van drie dagen. Specifieke doelen van de opleiding:

  • Het zich eigen maken van de basishouding die hoort bij compassiegerichte methodieken.
  • Het leren werken met compassiegerichte methodieken zowel groepsgericht als eventueel individueel. Of deelnemers de compassietraining als groepsmodule zelfstandig kunnen geven hangt af van de verdieping van de eigen beoefening en van de reeds opgedane ervaring met groepswerk en het geven van MBSR/MBCT.
  • Het verkrijgen van inzicht voor welke cliënten de training en specifieke oefeningen geschikt zijn en de trans-diagnostische toepassingsmogelijkheden van compassietraining.
  • Het verdiepen van vaardigheden in mindful dialoog of inquiry bij compassietraining.

Deelnemers maken intensief kennis met de inhoud het MBCL-programma. De persoonlijke ervaring en verdieping van de oefeningen krijgen alle ruimte. Daarnaast ligt de nadruk op het vertrouwd raken met het werken met het curriculum en het zelf begeleiden van compassiegerichte oefeningen.

De thema’s

Inhoudelijk

  • Pijn en lijden als gedeelde menselijkheid.
  • Hoe ons brein en organisme zijn geëvolueerd om ons te helpen overleven.
  • Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen.
  • Hoe de emotieregulatiesystemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bv. door schaamte, zelfkritiek en ‘de innerlijke criticus’.
  • Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en hoe training in compassie de balans kan helpen herstellen.
  • Tend & befriend: een vierde instinctieve reactie op stress, naast fight, flight & freeze.
  • Drie antidota tegen overmatige zelfkritiek, zelfisolatie & over-identificatie: respectievelijk self-kindness, common humanity & mindfulness.
  • Het ontwikkelen van de compassie-modus door oefeningen in compassievol motiveren, aandacht, voelen, redeneren, het voorstellingsvermogen, spreken en handelen.
  • De cultivering van compassie als één van de vier hartkwaliteiten of ‘levensvrienden’: mededogen, liefdevolle vriendelijkheid, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Trainingsvaardigheden

  • Structuur van de training per sessie.
  • Oefening in het zelf begeleiden van de belangrijkste compassiegerichte oefeningen en het doen van inquiry daarbij.
  • Oefening in het begeleiden van de didactische onderdelen uit de training.
  • Valkuilen in het begeleiden van de oefeningen, verschillen tussen de rol van trainer en de rol van therapeut.
  • Omgaan met moeilijkheden bij de beoefening, het naar boven komen van oude pijn en het fenomeen backdraft.
  • Ruimte creëren voor een veilige en openheid faciliterende holding en een lichte sfeer in de groep.
  • Het verder belichamen en ontwikkelen van de compassiemodus en de vier levensvrienden: mededogen, liefdevolle vriendelijkheid, medevreugde en gelijkmoedigheid.
  • Het verbinden van relevante wetenschappelijke kennis omtrent evolutionaire psychologie, neurowetenschappen, stress- en emotieregulatie met de praktijk.

Data

Klik op het gele vlak hieronder voor alle data

MBCL Opleiding

29 juni om 09:30 - 18:00

MBCL Opleiding

10 januari 2025 om 09:30 - 18:00

MBCL Opleiding

29 juni 2025 om 08:00 - 17:00

Voor wie

Trainers in MBSR, MBCT of een als gelijkwaardig erkend mindfulness-based programma, die hun eigen beoefening en het werk als mindfulnesstrainer willen verdiepen en eventueel de training zouden willen gaan geven als een vervolg op de MBSR/MBCT. Dit scholingsprogramma is echter ook geschikt voor (G)Gz-hulpverleners, leraren, coaches en andere professionals die ervaring hebben in mindfulness-based werken (MBSR/MBCT, ACT, DGT) en compassiegerichte verdieping zoeken en/of individueel willen gaan werken met compassiegerichte oefeningen.

Deelnamecriteria

  • Het (grotendeels) voltooid hebben van een erkende opleiding tot trainer MBSR/MBCT of vergelijkbaar basis-MBP (geregistreerd als ‘gevorderd trainer’ bij de VMBN), of een (g)gz of ander hulpverlenend beroep uitoefenen, bij voorkeur ervaring en scholing hebben in het begeleiden van mindfulness-based methodieken (zoals mindfulness-oefeningen uit MBSR/MBCT, ACT of DGT) en minimaal zelf een achtweekse mindfulnesstraining MBSR/MBCT gevolgd hebben en minimaal een jaar ervaring met mindfulnessmeditatie hebben.
  • Het deelgenomen hebben aan een MBCL-training van 8 wekelijkse sessies of aan een drie of meerdaagse ervaringsgericht MBCL-workshop bij een gecertificeerd MBCL-trainer, waarin de oefeningen en kernthema’s van het programma aangeboden worden.
  • De bereidheid om deel te nemen aan oefeningen in de rollen van trainer, deelnemer en observator, in kleine en grotere subgroepen, en om respectvol feedback te geven en te ontvangen.
  • De bereidheid om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor de eigen gezondheid en het lichamelijke, psychische en interpersoonlijke functioneren.

Kosten

De opleidingskosten zijn 1233 inclusief lunch, koffie, thee en opleidingsmateriaal. De kosten voor overnachtingen en literatuur (zie hieronder) zijn niet inbegrepen.

Accreditatie

Mindfulness Register

De opleiding is als nascholing erkend en geaccrediteerd door het Mindfulness Register van de VMBN voor 60 accreditatiepunten.

MBCL cursisten kunnen zich in het Mindfulness Register registreren als MBCL-trainer. VMBN leden die nu bij Frits Koster en Erik van den Brink in het MBCL A-register zijn opgenomen kunnen zich ook als MBCL-trainer in het Mindfulness Register inschrijven. Bij de PE-punten die je kunt halen voor zelf gegeven trainingen tellen MBCL-trainingen die je geeft ook mee voor de (her)registratie gevorderd trainer. MBCL-retraites tellen dan mee bij de punten voor gevolgde retraites. Aan alle MBCL-scholingen zullen PE-punten toegekend worden. Voor de herregistratie tot MBCL-trainer (na 5 jaar) geldt dat je straks 12 PE-punten MBCL-nascholing moet behalen: dit zijn 2 lesdagen (in 5 jaar).

Bewijs van deelname

Na succesvolle participatie ontvangen deelnemers een bewijs van deelname. Deelnemers die beide modules hebben gevolgd kunnen desgewenst worden opgenomen in een ‘A’ of ‘B’ register van trainers en hulpverleners die werken met compassiegerichte methodieken:

MBCL-register A
Zij die gecertificeerd MBCT-,MBCT- (of vergelijkbaar MBP- trainer zijn (gevorderd trainer bij de VMBN en de formele MBCL groepstraining als geheel kunnen aanbieden als vervolg op MBSR/MBCT. Opname in register A wordt alleen gedaan als de MBCL-training groepsgewijs (voor een groep van minimaal 4 deelnemers) wordt begeleid door de trainer onder supervisie van een erkende MBCL-supervisor (drie live/zoom sessies van een uur per sessie – de extra kosten hiervoor worden verrekend met de supervisor).

MBCL-register B
Zij die kunnen werken met onderdelen en oefeningen uit het MBCL-programma en dit individueel of groepsmatig kunnen toepassen in de (g)gz of een andere hulpverlenende setting waarin zij werkzaam zijn en wanneer dit past binnen hun beroepscode.

NB. Zie www.compassietraining.nl voor deze beide registers; in 2023 zal de VMBN daarnaast een register voor erkende MBCL-trainers gaan plaatsen op www.vmbn.nl.

MBCL Docenten

Erik van den Brink, Frits Koster, Annetje Brunner, Rhoda Schuling, Maryvonne Verkerke en Marleen ter Avest. Lees meer over de docenten bij ons team.

Verplichte literatuur

  • Erik van den Brink & Frits Koster, Compassievol leven. Uitgeverij: Boom, herziene editie 2016. Dit boek biedt veel achtergronden en referenties voor trainers/hulpverleners. Inclusief audio-materiaal.
  • Frits Koster & Erik van den Brink, Compassie in je leven. Uitgeverij Boom, herziene editie 2019. Te gebruiken als zelfhulpboek of werkboek voor deelnemers van de training. Inclusief werkbladen en audiomateriaal.

Onderzoek MBCL

Het MBCL-programma werd positief geëvalueerd in haalbaarheids- en pilotstudies onder ambulante ggz-cliënten met gemengde problematiek (Bartels-Velthuis et al., 2016) en met terugkerende depressie (Schuling et al., 2018), en als aangepast online programma met open inschrijving voor mensen met sterke zelfkritiek (Krieger et al., 2016). Een eerste RCT-onderzoek werd verricht onder patiënten met een geschiedenis van drie of meer depressieve episoden, die eerder MBCT hadden gevolgd, door een team aan de Nijmeegse Radboud Universiteit o.l.v. Anne Speckens (Schuling et al., 2016; Schuling et al., 2020). Vergeleken met de controlegroep liet de interventiegroep een significante afname zien in depressieve symptomen, en een significante toename in mindfulness, zelfcompassie en kwaliteit van leven. De resultaten hielden aan en namen gedurende zes maanden na de training nog verder toe.

Ook het aangepaste MBCL online programma werd in een RCT onderzocht door een Zwitsers team (Krieger et al., 2019). De resultaten lieten een significante afname zien van symptomen van depressie, angst en stress, en van zelfkritiek, schaamte en compassievrees. Er was een significante toename van zelfcompassie, mindfulness, gevoel van eigenwaarde en tevredenheid met het leven. Bij follow-up na zes maanden bleven de effecten behouden. Een Slowaaks team onderzocht een korte onlineversie van MBCL in een RCT (Ondrejková et al., 2020). Niet-klinische proefpersonen kregen op vijftien opeenvolgende dagen een oefening of reflectieopdracht uit het MBCL-programma. De resultaten lieten een onmiddellijk effect zien na beëindiging van de interventie met een significante daling in zelfkritiek en een significante toename in zelfcompassie. De resultaten hielden aan bij de follow-up van twee maanden later.

Gentlemindtutors

Dit programma is een verplicht onderdeel van ons ontwikkelpad Gentlemindtutors in Compassievol Innerlijk Leiderschap, waarbij zelfzorg, meditatie en mindset centraal staan. (Zelf)compassie, Mindfulness en Qigong als training, beoefening en leefstijl.

CRKBO Instelling

Gentleminds Instituut is geregistreerd als een officiële CRKBO Instelling bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs, waardoor een btw-vrijstelling is verkregen. Deze vrijstelling geldt alleen voor beroepsonderwijs en niet voor onze andere diensten.