
Research for Sensitive Intelligence
Research for Sensitive Intelligence

Compassie bij Sensitieve Intelligentie (CSI)
Tussen weten en begrijpen zit ons gevoel, hart en intuïtie. Het is nodig om onze Sensitieve Intelligentie te ontwikkelen, als aanvulling op ons denken. De tijd is rijp voor een nieuwe vorm van waarnemen, leren en gedrag. Compassie onderzoekt de verbinding met jezelf en de wereld. Voel de vrede in jezelf!
Maryvonne Verkerke bestudeert samen met andere deskundigen de Sensitieve Intelligentie en de rol die compassiebeoefening hierbij kan spelen. Hoe kun je jouw sensitieve kwaliteiten zo inzetten dat ze vóór je gaan werken? Dat je er compassievol mee om leert gaan en het kunt zien als een intelligent, waardevol persoonskenmerk en een krachtig talent wat je verder mag ontwikkelen? Hoe zorg je voor een vriendelijke en harmonieuze blik op jezelf en het leven? Hoe zorg je voor een zacht evenwicht tussen hart, hoofd en lichaam? Een compassievol, diepgaand onderzoek.
Sensitief Intelligent
Sensitief Intelligente mensen hebben een neurodivergent brein en zijn anders ‘bedraad’, waaronder hoogbegaafden (HB) en hoogsensitieven (HSP). Als hoogvlieger voel je vaak intens en ook zeer veel, en heb je veel fysieke antennes die je de hele dag door informatie verschaffen. De intense overload aan te verwerken prikkels en informatie zorgen ervoor dat je strak afgestelde zenuwstelsel veel informatie moet verwerken. Hoe kun je jouw diepgaand sensitief talent nu positief inzetten?
Supersensitief
Supersensitieve mensen hebben een diepe en intense gevoeligheid voor de prikkels van de omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor harde geluiden, fel licht en bepaalde geuren. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor de emoties van anderen en snel overweldigd raken door sociale situaties. Een ander kenmerk van supersensitieve mensen is dat ze vaak diep nadenken over hun emoties en de emoties van anderen. Ze zijn gevoelig voor subtiele signalen en kunnen snel inzicht krijgen in de gevoelens van anderen. Supersensitieve mensen hebben vaak een rijk innerlijk leven en kunnen bijvoorbeeld intens genieten van kunst en cultuur. Een hypersensitief persoon barst vaak van de talenten en is erg intelligent. Ze zien onderlinge verbanden sneller dan andere en bezitten een wonderlijke wijsheid.
Dabrowski’s Overexcitabilities
Psycholoog Kazimierz Dabrowski heeft vijf gebieden geïdentificeerd waarop hoogbegaafden vaak meer prikkels ervaren dan anderen. Dit kan heel fijn zijn, want hierdoor leef je je leven op een intensere manier en neem je dingen sterker in je op dan anderen. Het kan echter ook best lastig zijn, omdat al die prikkels wel héél heftig op je af kunnen komen. De 5 gebieden waar de overprikkelbaarheden voorkomen:
- Psychomotorisch
Verwijst naar de capaciteit om actief en energiek te zijn. Kenmerken zijn onder andere grote beweeglijkheid, snel praten, impulsiviteit, bezig willen zijn, gedrevenheid, competitiviteit en moeite met ontspannen. - Zintuiglijk
Verwijst naar de capaciteit om zintuigelijk te genieten. Kenmerken zijn verfijnde en verhoogde zintuiglijke gevoeligheid die zich kan uiten in het sterk zintuigelijk genieten van schoonheid, kunst, literatuur, muziek, vormen, kleuren en natuur, maar ook in de behoefte aan bewonderd te worden, in de spotlights te staan en drang naar comfort en luxe. Iemand kan zeer gevoelig zijn voor sterke prikkels zoals fel licht, intense geuren, harde geluiden, ruwe kleding of kledingetiketjes. - Intellectueel
Verwijst naar de activiteit van de geest. Het is niet hetzelfde als intelligentie en refereert niet naar academische successen. Het gaat om een intellectuele honger. Kenmerken zijn onder andere onophoudelijk vragen stellen, alles analyseren en synthetiseren, een scherp observatievermogen, onafhankelijk denken, kritisch zijn, ontwikkelen van nieuwe ideeën en concepten, sterk zijn in het leggen van verbanden, denken over het eigen denken en grote nieuwsgierigheid. - Verbeeldend
Verwijst naar de verbeeldingskracht. Kenmerken zijn onder andere, een sterk vermogen tot levendige visualisaties met vele details, inventiviteit, levendige fantasie, creativiteit en innovativiteit, groot gevoel voor humor, beelddenken maar ook snel wegdromen bij verveling, vluchten in fantasie- en droomwereld en dramatiseren. - Emotioneel
Verwijst naar de intensiteit van emoties en naar sensitiviteit, niet naar de emotionaliteit. Kenmerken hiervan zijn onder andere complexe en intense gevoelens en emoties, een sterk vermogen tot empathie, sterke gehechtheid aan personen, dieren of plaatsen, maar ook verlegenheid, psychosomatische klachten, bezig zijn met de dood, angsten, depressies, intens gevoel van eenzaamheid, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een scherp rechtvaardigheidsgevoel.
Neurodivergentie
Mensen die Sensitief Intelligent zijn hebben een neurodivergent brein. Neurodivergentie gaat uit van de gedachte dat neurologische verschillen zoals hoogbegaafdheid, autisme, ADHD, ADD, dyslexie geen afwijkingen zijn die moeten worden gecorrigeerd, maar natuurlijke variaties die waardevol zijn. Het verwijst naar mensen waarbij de neurologische ontwikkeling significant afwijkt van de normatieve verwachtingen binnen de samenleving. Mensen die neurodivergent zijn hebben ontwikkelingspatronen die afwijken van wat als ‘neurotypisch’ wordt beschouwd. Neurodivergentie geeft een belangrijk inzicht om te begrijpen hoe specifieke neurologische verschillen zich manifesteren en hoe we deze kunnen ondersteunen, gebruiken en toejuichen in plaats van labelen of pathologiseren.
Neurodiversiteit
Neurodiversiteit is een krachtig concept dat ons helpt om de rijke variatie in menselijke neurologische ontwikkeling te waarderen. Door de nadruk te leggen op inclusie en waardering van deze diversiteit, kunnen we een samenleving creëren die beter in staat is om de unieke bijdragen van alle individuen te erkennen en te benutten. Neurodivergentie biedt daarbij een belangrijke lens om te begrijpen hoe specifieke neurologische verschillen zich manifesteren en hoe we deze kunnen ondersteunen en vieren in plaats van pathologiseren.
Exploratief Onderzoek
We bestuderen en verkennen gegevens uit praktijkonderzoek, bureauonderzoek en literatuurstudie. Ons onderzoek is kwalitatief, waarbij we systematisch gegevens verzamelen en analyseren om ons onderzoeksonderwerp beter te leren begrijpen.
SI Kenmerken
- Groot waarnemingsvermoven
- Zintuigelijke gevoeligheid
- Zeer empatisch begaafd
- Erg perfectionistisch
- Ontwikkeld innerlijk criticus
- Emotioneel begaafd
- Heftig innerlijk conflict
- Veelal op de achtergrond
- Graag authenthiek verbonden
- Verantwoordelijkheidsgevoel
- Snel intense overprikkeling
- Voelt zich een imposter
- Tomeloze nieuwsgierigheid
- Neiging tot aanpassen
- Veelal sterke verbeelding
- Ruimte nodig voor zelfzorg
- Gevoelig voor sfeer, energie
- Kritiek persoonlijk nemen
- Procesmatig in denken
- Sterke intellectuele honger
- Behoefte aan afzondering
- Intense mentale activiteit
Compassiekunde®
Compassion for Sensitive Intelligence (CSI)
Compassion for Sensitive Intelligence (CSI)
Ons Compassiekunde® programma ondersteunt je bij het anders leren omgaan met Sensitieve Intelligentie. Het ervaringsgerichte, vierdaagse programma met Compassie, Mindfulness en Medische Qigong is helemaal afgestemd op intens gevoelige mensen met een sensitief en actief brein. Van klacht naar kracht!